Valtakunnalliset kaupalliset radioasemat

Valtakunnalliset kaupalliset radiokanavat

Suurin osa kaupallisista valtakunnallisista radioasemista toimii käytännössä osavaltakunnallisesti, mutta laajuutensa vuoksi luokitellaan käytännössä valtakunnallisiksi. Ainoa täysin valtakunnallinen yksityinen kaupallinen radioasema on Radio Nova, joka käyttää samoja vahvuuksia lähetyksissään kuin Yleisradion valtakunnalliset kanavat. Muut toimivat osavaltakunnallisesti.

Kaupallisten radiokanavien esittely

Bassoradio on rytmimusiikkia lähettävä kanava, jonka lähetyksistä vastaa yli sata DJ-tekijää. Bassoradio on ainutlaatuinen kanava suurten yhtiöiden omistamien kanavien rinnalla. Kanava on perustettu 2004 kolmen opiskelijan oppilastyönä. Innokkaat klubi-dj:t Ville Tikkanen, Robin Grotenfelt ja Tuomas Rauhala aloittivat radiotoiminnan, joka johti menestykseen. Bassoradio toimi aluksi Internetin ohella Helsingissä väliaikaisilla FM-taajuuksilla ja sai lopulta pysyvän toimiluvan ja taajuuden. Vuodesta 2012 alkaen Bassoradio on saanut toimiluvat myös Turkuun, Tampereelle, Ouluun ja Jyväskylään. Mainosrahoituksen järjestämisessä Bassoradio oli edelläkävijä tarjotessaan mainostajille maksua vastaan täysin oman määräaikaisen radiokanavaohjelmiston. Ainakin Nissan on käyttänyt Juke automallin lanseerauksessa tätä mainostustapaa ja loi yhdessä Bassoradion kanssa Juke FM-radiokanavan.

Kiss on 2016 aloittanut hittimusiikkiin keskittyvä radioasema jonka ohjelmisto on suunnattu nuorekkaille aikuisille. Nimestään huolimatta tällä asemalla ei ole käytännössä mitään tekemistä aiemmin toimineen Kiss FM nimisen radioaseman kanssa. Saman omistajan Kiss-nimiset radiokanavat toimivat myös Norjassa ja Isossa-Britanniassa.

Loop-radiokanava pyrkii musiikki- ja ohjelmavalinnoillaan saamaan kuulijoikseen erityisesti naispuolisia henkilöitä ja sosiaalisen median käyttäjiä. Loop aloitti toimintansa marraskuussa 2013 lähettämällä pelkästään musiikkia. Kymmenentuhannen musiikkikappaleen pituinen soittoputki eteni katkeamatta ja lopulta juonnetut lähetykset saattoivat alkaa marraskuun puolivälissä.

Radio Aalto on lifestyle-tyylinen puolivaltakunnallinen mainosrahoitteinen radiokanava, jonka kuuntelijat ovat suurimmaksi osaksi kaupunkilaisia. Se aloitti toimintansa tammikuussa 2007. Kohdeyleisönä on 20-40 vuotiaat kaupunkilaiset ja tässä kanava on ohjelma- ja musiikkivalinnoillaan hyvin onnistunut.

Helmiradio on vuonna 2016 aloittanut aikuisille suunnattu klassikkohittejä soittava kanava. Kuuluvuus kattaa koko valtakunnan, mutta Helmiradiossa tehdään myös ohjelmia paikallisesti ja eri alueille suunnatusti.

Radio Classic aloitti lähetyksensä marraskuussa 2012. Se on Suomen ainoa mainosrahoitteinen radiokanava Suomessa, joka lähettää klassista musiikkia ympäri vuorokauden. Kohdeyleisönä on varttuneempaa kuulijakuntaa, joka nauttii klassisesta musiikista.

Radio Dei on jo vuonna 1997 aloittanut kristillinen kanava, joka edistää ohjelmistollaan kristillistä maailmankatsomusta. Kanava on ainoa kaupallinen kanava, jonka kuulijakunnasta tutkimusten mukaan lähes puolet koostuu perheellisistä kuulijoista.

Radio Nostalgia on 2011 aloittanut toimintansa ja laajeni nopeasti vuoden 2012 aikana osavaltakunnalliseksi kattaen pääkaupunkiseudun ohella Turun, Tampereen ja Oulun. Kanavan ohjelmisto vetoaa varttuneempaan kuulijakuntaan ja koostuu pääasiassa yli 45 vuoden ikäisistä kuuntelijoista.

Radio Nova on Suomen ainoa valtakunnallinen kaupallinen radiokanava, joka tavoittaa suurimman yleisön kaikista kaupallisista kanavista.

Radio NRJ on hittimusiikkiin keskittyvä valtakunnallinen radioasema, joka kattaa lähes koko Suomen. Kattavuusalue kattaa lähes viisi miljoonaa suomalaista.

Radio Rock aloitti toimintansa vuonna 2007. Rock musiikkiin keskittyvän radioaseman kohdeyleisönä ovat pääasiassa 20–45-vuotiaat miehet.

Radio Suomipop on nimensä mukaisesti keskittynyt soittamaan vain kotimaista popmusiikkia. Ydinkohderyhmä kanavalla on 25–44-vuotiaat kuulijat. Radio Suomipop on tutkimusten mukaan kuunnelluin kaupallinen radiokanava Radio Novan jälkeen. Kanava järjestää myös vuosittain suosittua Suomipop-festivaalia.

HitMix kanava aloitti syksyllä 2017 ja soittaa 1990-luvun parhainta musiikkia. Musiikki on kanavassa pääroolissa ja juonnettuja ohjelmia on vain harvakseltaan.

Iskelmäradio aloitti toimintansa vuonna 2000. Iskelmän lähettämä musiikki koostuu kotimaisesta iskelmä- ja tanssimusiikista sekä aamuyön tunteina soitettavista kansainvälisistä klassikoista.

I LUV 2K -radioasema on 2018 perustettu ja se korvasi venäjänkielisen Radio Sputnikin ja englanniksi lähettäneen Spirit FM:n. Vuosituhannen vaihteen nostalgiaa ja hittikappaleita lähettävä radiokanava tarjoaa radio-ohjelmia suomeksi ja venäjäksi tavoitellen venäjän kieltä puhuvaa yleisöä.

bard