Valtakunnalliset kaupalliset radioasemat

Valtakunnallisten kaupallisten radiokanavien omistajat

Yksityisten kaupallisten radiokanavien omistuspohja vaihtelee yksittäisistä henkilöomistajista suuriin monikansallisiin yhtiöihin. Suuri taustayhtiö tarjoaa monipuolisempia mahdollisuuksia erilaisten projektien ja kampanjoiden toteuttamiselle isomman rahoitusmahdollisuuden turvin, mutta pienessä yhtiössä on taas esimerkiksi juontajilla enemmän sanavaltaa ja vapauksia tehdä ohjelmista oman näköisiänsä kun ison yhtiön laatimaa strategiaa ja viestintälinjauksia ei tarvitse noudattaa ohjelmiston tuottamisessa.

Radio Nova, Kiss ja Iskelmä

Televisioyhtiö MTV Oy (Mainostelevisio) perusti vuonna 1996 Oy Suomen Uutisradio Ab:n yhteistyössä sellaisten viestintäyritysten kanssa, jotka toimivat myös yhteistyössä suurten puolueiden kanssa. Tämä edesauttoi saamaan valtakunnallisen radiotoimiluvan vasta perustetulle yritykselle. Yhtiön toimitusjohtajaksi palkattiin Petri Manninen, joka oli aiemmin toiminut vastaavassa tehtävässä Classic Radiossa. Nimen Radio Nova keksi päätoimittajaksi valittu Risto Pohjanpalo. Nimeä rekisteröitäessä huomattiin että se oli jo käytössä ja varattu yritysnimi, mutta nimen silloiset omistajat antoivat sen korvauksetta Suomen Uutisradion käyttöön ja luopuivat oikeuksistaan nimeen.

Joulukuussa 2015 Suomen hallitus teki päätöksen, joka salli Radio Novan radiotoimintaluvan siirron monikansalliselle Bauer Medialle. Selvityksien jälkeen hallitus totesi lausunnossaan, ettei liiketoimi aiheuta liiallista radio-ohjelmiston keskittymistä kansallisilla markkinoilla. Vaikka määräysvalta yhtiössä siirtyi monikansalliselle yhtiölle, ohjelmatarjonnan monipuolisuuden uskottiin pysyvän laajana myös omistajan vaihdon jälkeen. Myöhemmin kun yrityskauppa käytännössä toteutui, irtisanoi uusi omistaja melkein kaikkien kanavalla työskennelleiden radiojuontajien sopimukset ja aloitti heti laajat yt-neuvottelut henkilöstön kanssa.

Iskelmäradion omistajana on myös Bauer Media Oy. Iskelmäradio toimii Pro Radio Oy -nimisen yhtiön toimiluvan avulla ja laaja kuuluvuusalue on saavutettu yhteistyöradioasemien avulla, jotka toistavat iskelmäradion sisältöä.

Radiokanava Kiss on kolmas valtakunnallisesti kuultava Bauer Median omistama radioasema. Tämä hittimusiikki soittava radiokanava aloitti toimintansa 2016 ja on alusta alkaen ollut Bauer Median omistama.

Loop, Radio Aalto, Radio Rock, Radio SuomiPop, HitMix, Helmiradio

Sanoma Media Oy omistaa kuusi radioasemaa. Yhtiön omistamat asemat kattavat musiikillisilta tyylisuunniltaan käytännössä kaikki populaarimusiikin suuntaukset. Radiokanavat ovat hyvin profiloituneet musiikkityyleiltään ja sisällöltään. Ne saavat viikoittain lähes kaksi ja puoli miljoonaa kuulijaa. Ikähaarukka kuulijoissa painottuu 25-45-vuotiaisiin. Yhtiön laajan tarjonnan strategia on siten onnistunut ja tämän tarjontansa avulla Sanoma Media Oy pystyy tarjoamaan mainostajille laajan mahdollisuuden erilaisiin mainoskampanjoihin.

Radio NRJ ja Radio Nostalgia

Kanavat kuuluvat vuonna 1981 perustettuun monikansalliseen NRJ yhtiöön, jota hallinnoidaan Ranskasta käsin. Yhtiö hallinnoi koko Euroopan suurinta radioasemaketjua ja yhtiön radioasemia voi kuulla yli kahdessakymmenessä eri valtiossa.

Radio Dei

Kanavan omistajana toimii yritys nimeltä Kristillinen Media Oy. Kanavan tuottamista avustaa kansalaisjärjestö Kristityt Yhdessä ry ja lisäksi kanavan taustalla toimii lähes 90 yhteistyökumppania.

Bassoradio

Bassoradion omistaa Bassomedia niminen yritys. Bassomedian omistajina ovat Jacob Ehrnrooth, Christian Moustgaard ja Jan Zapasnik.

Radio Classic

Radio Classic syntyi kun vuonna 2010 Kuunappi Oy niminen yhtiö osti Metroradio Finlandin omistaman Radio Classicin. Kuunappi Oy on kiinalaisen GBMC yhtiön ja FutuVision Holding Oy:n yhteisyritys.

bard