Paikalliset kaupalliset radioasemat

Radiojuontajan ääni ja työvälineet

Radio-ohjelmien juontajan tärkein työväline on hänen oma äänensä. Radiojuontajan ammatista haaveilevan onkin tutustuttava omaan ääneensä ja harjoiteltava sen käyttöä. Juontajan on osattava puhua hyvää yleiskieltä. Tämä on tärkeää erityisesti asiaohjelmien juontajilla. Kohderyhmästä riippuen juontaja voi tuoda persoonallisuutta puheeseensa käyttämällä murretta ja yllättäviä sanavalintoja, mutta sen määrä on syytä pitää pienenä. Vahvasti murteella puhuva juontaja herättää aina voimakkaita tunteita kuulijoissaan. Radiojuontajan täytyy harjoitella puhumalla ääneen erilaisia juontotekstejä ja vain varovasti käyttää murteellisia ilmaisuja harjoituksissaan. Riittävän harjoittelun myötä hyvän yleiskielen käytön saa vakiintumaan ja vasta tämän jälkeen voi tuoda omaa persoonaansa puheääneen.

Murteen ohella radiojuontajan tulee osata hallita oman puheensa rytmittäminen ja painottaminen sekä nopeuden muutokset. Liian nopeat ja hitaat puheet ovat kuulijoille ärsyttäviä, mutta toisinaan joissain juontotilanteissa nopea puhe on sopivaa, esimerkiksi juontajan haastatellessa henkilöitä urheiluseuran vauhdikkaissa voittojuhlissa. Juontajalla tulee olla hyvä tilannetaju ja tarvittaessa hänen tulee tasapainottaa juontoa erilaisin painotuksin ja rytmityksin. Osittain nämä tulevat kaikille luonnostaan, mutta harjoittelun avulla juontaja pystyy käyttämään näitä tekniikoita hyödykseen ja luomaan ainutlaatuisen juontopersoonan, joka muistetaan ja tunnistetaan.

Juontajan työvälineet

Oma ääni on tärkein työkalu, mutta menestyäkseen työssään radiojuontaja tarvitsee myös äänenkäsittelyyn sopivan tietokoneen. Monien juontajien valinta on media-alalla suosittu Macbook pro -tietokone, joita saa nykyään käytettynä edullisesti. Macille on saatavilla suuri määrä erilaisia helppokäyttöisiä äänenkäsittelyohjelmistoja, joita juontotöitä tekevät arvostavat. Oman äänen harjoittelua auttaa äänitysohjelmien käyttö, joiden avulla voi helposti kuunnella omaa ääntään ja miettiä parannuksia juontotekniikkaansa. Äänityksien avulla on erityisen hyvä harjoitella radiojuontajan sanatonta viestintää juontamisen aikana ja puheen taukokohdissa. Radiossa sanatonta viestintää edustavat puheen tauottaminen ja erilaisten tehosteiden käyttö, kuten huokaukset ja sormien naputukset. Lisäksi mikrofonia voi hyödyntää efekteissä puhumalla siihen hieman eri etäisyyksistä ja kulmista. Kaikki nämä tuovat juontajan persoonaa esille ja niiden hyödyntäminen vaatii runsaasti harjoittelua.

Yhteenveto

Luonnolliselta kuulostava radiojuontajan ääni on lähes poikkeuksetta kovan työn ja harjoittelun avulla hankittu taito. Hyvät työvälineet ja sinnikäs juontojen harjoittelu on perusedellytys miellyttävän ja persoonallisen radiojuontajan äänen saavuttamiseksi.

bard