Paikalliset kaupalliset radioasemat

Paikallisradiokanavien merkitys

Paikallisilla kaupallisilla radiokanavilla on tärkeä alueellinen merkitys. Ne tarjoavat tehokkaan kanavan tiedottaa ja mainostaa paikallisia tuotteita ja tapahtumia. Paikallisilla radiokanavilla on myös tärkeä rooli paikallisen demokratian esille tuojina ja paikallisten asioiden käsittelijänä. Paikallisille yrityksille on elintärkeää pystyä mainostamaan tuotteita ja palveluita kohtuuhintaisesti omalle paikalliselle potentiaaliselle asiakaskunnalle. Ja kuuntelijoille on hyödyksi kuulla paikallisia mainoksia saadakseen tietoonsa paikallisten yrittäjien tuotteet ja palvelut. Kaupallinen paikallisradio tarjoaa niin sanotun win-win tilanteen, jossa molemmat osapuolet voittavat, niin kuluttaja kuin yrittäjäkin.

Paikalliset kaupalliset radiot ovat toimineet ja toimivat jatkossakin ponnahduslautana potentiaalisille uusille mediapersoonille. Kaupalliset radiokanavat tarvitsevat mielenkiintoisia ja persoonallisia juontajia, joten paikallisradiot mielellään ottavat lähetyksiin uusia kykyjä pitämään lähetyksiä eläväisinä ja mielenkiintoisina. Monet valtakunnalliset mediapersoonat, kuten esimerkiksi Jaana Pelkonen, Pertti Salovaara ja Antero Mertaranta, ovat aloittaneet uransa paikallisradioissa.

Varmatoimista tekniikkaa

Paikallinen radiokanava on tekniikaltaan melko yksinkertaista ja varmatoimista. Modernit tietoliikeveneverkot menevät huomattavasti helpommin epäkuntoon ja ovat alttiita tietomurroille ja väärinkäytöille. Perinteisen radiokanavan osalta tällaista pelkoa ei ole. Radiolähetyksen kaappaaminen vaatii käytännössä itse radioasemalle studioon pääsyä, pelkkä viruksen ohjelmointi ja sen lähettäminen verkkoon ei riitä perinteisen radiotoiminnan häiritsemiseen.

Hätä- ja poikkeustilanteissa varmin tiedotuskanava on radio. On selvää että poikkeustilanteessa saat tietoa tapahtumista radion kautta. Paikallisradioita käytetäänkin viranomaisten vaaratiedotteiden välittämisessä.

Paikallisten kaupallisten radiokanavien merkitys on kiistaton. Niiden halutaan säilyvän, mutta se edellyttää myös kaupallista menestystä, jonka saavuttaminen ei ole paikallisesti helppoa.

bard