Valtakunnalliset kaupalliset radioasemat

Valtakunnallisten kaupallisten radiokanavien historia

Radiotoiminnassa Suomi oli viime vuosisadan alkupuolella yksi maailman kehittyneimpiä valtioita. Suomessa myönnettiin ensimmäisen kerran virallisia lupia radiolähetyksiin jo vuonna 1921. Nämä luvat olivat vielä paikallisia lähetyslupia, mutta odotukset olivat korkealla. Ensimmäinen mainosrahoitteinen radioasema syntyi maahamme vuoden 1924 aikana ja jo kyseisenä vuonna tämä Radiola-nimen saanut radiolähetysasema onnistui toimittamaan tuona vuonna pidettyjen olympialaisten tuloksia laajalle kansanjoukolle paljon nopeammin kuin yksikään aikakauden sanomalehti. Ilo radiotoiminnan edistyksellisyydestä jäi Suomessa kuitenkin lyhytaikaiseksi. 1926 perustetun Yleisradion tehtäväksi annettiin kaikki radiotoiminta koko Suomessa ja sitä seuraavana vuonna radio-ohjelmien tekeminen ja lähettäminen radiotaajuuksille tehtiin luvanvaraiseksi. Tosin vain yksi lupa annettiin, eli Yleisradio oli ainoa sallittu radiolähetyksien tekijä. Vain Yleisradio sai käyttää verorahoilla rakennettua suurlähetysasemaa ja radioverkkoa. Minkäänlaista kaupallisuutta ei sallittu ja hiemankin mainonnalta vaikuttava sisältö joutui kritiikin ja tarkkailun kohteeksi Yleisradion toiminnassa.

Ensimmäiset kaupalliset valtakunnalliset radioasemat

Kesti vuoden 1994 kevääseen asti ennen kuin ensimmäiset valtakunnalliset radiotoimiluvat myönnettiin. Käytännössä nämä toimiluvat olivat kuuluvuudeltaan noin puolet Suomesta. Toimijat nimiltään Radio City ja Radio 100 saivat jaetun toimiluvan niin sanotulle nuorisoradiolle eli lähetyksen sisältö piti olla nuorille suunniteltu. Näiden kahden aseman lähetykset kestivät vuoden verran ennen kuin ne yhtyivät ja muodostivat uuden radioaseman nimeltään Kiss FM.

Kiss FM oli ensimmäinen hittimusiikkiin keskittyvä radiokanava, joka keräsi heti paljon suosiota ja sen juontajista – Tuomas Enbuskesta, Henkka Hyppösestä ja Jenni Pääskysaaresta tuli tunnettuja julkisuuden henkilöitä, joiden ura mediakentällä jatkui nousujohteisesti myös 2000-luvulla. Yhtä lailla hittimusiikkiin keskittynyt NRJ aloitti vuoden 1995 lopulla menestyksekkään kaupallisen radiotoiminnan.

Ensimmäinen täysin valtakunnallinen radiotoimilupa myönnettiin vuonna 1996. Kanava, jolle se myönnettiin, oli Radio Nova ja se aloitti lähetyksensä toukokuussa 1997. Radio Novan menestys oli valtaisa ja saavutti nopeasti kuunnelluimman radioaseman paikan Suomessa. Kaupallisille toimijoille oli ollut tarvetta ja kuulijat ottivat uudet tulokkaat ilolla vastaan.

bard