Paikalliset kaupalliset radioasemat

Pääsiäisen tunnelmaan radion seurassa – virittäydy tunnelmaan

Pääsiäisen ajan ohjelmat ovat tuttu näky televisiossa, mutta pääsiäisen tunnelmaan voi virittäytyä aivan hyvin myös radion seurassa. Monet radiokanavat järjestävät pääsiäisohjelmaa, johon voi kuulua vaikkapa radiokanavan parhaiden palojen muistelua tai kokonaan jotakin muuta. Joskus pääsiäisen ajan radiossa voi olla erityinen ohjelma, jossa tutustutaan vaikkapa ihmisten pääsiäisen viettotapoihin. Radio Nova on juuri tällaisten radio-ohjelmien edelläkävijä. Sen juontajat ottavat tavalliset kansalaiset mukaansa lähetyksiin ja päästävät kertomaan, millaista elämää missäkin päin Suomea vietetään. Radiokanavilla voi myös lähettää pääsiäisterveisiä sukulaisille ja ystäville.

Hyvä pääsiäinen on siis täynnä puhetta ja musiikkia. Vaikka pääsiäiseen liitetäänkin vahvasti uskonnolliset elementit, voi pääsiäistä viettää kokonaan muista syistä. Pääsiäinen voi olla myös hauska juhla, jolloin nautitaan läheisten seurasta ja vapaasta olosta sekä rentoutumisesta. Pääsiäisessä tärkeintä voi olla hyvä ruoka, pääsiäiskarkit sekä laadukkaat juomat. Kotona voi järjestää myös pienimuotoiset juhlat omalle perheelle. Juhliin kuuluu tietysti musiikkia ja vaikka lautapelejä. Ohjelma on vapaasti päätettävissä. Jotkut myös käyvät virpomassa tai järjestävät lapsille vaikkapa aarrejahdin piilottamalla suklaamunia joko sisälle tai ulos. Kaikki tämä voi tapahtua siten, että radion pääsiäisohjelma kuuluu koko ajan taustalla.

Uskonnolliset radiokanavat ja pääsiäinen

Suomessa on myös uskonnollisia radiokanavia, jotka soittavat kirkkomusiikkia ja gospelia. Myös tällaisten radiokanavien ohjelmat keskittyvät uskontoon ja kaikkeen siihen liittyvään. Suomen suurin uskonnollinen radiokanava on Radio Dei. Sillä on yhteensä 25 taajuutta, joten Radio Dei toimii useimpien kuntien alueella. Se tarjoaa monenlaisia ohjelmia, joissa pureudutaan muun muassa uskontoon ja siihen, miten se on pystynyt helpottamaan ihmisten elämää ja tarjoamaan lohtua. Radio Dein ohjelmissa on useita vierailijoita, jotka kertovat tarinoita omasta elämästään. Suosittuja vierailijoita ovat esimerkiksi entiset vangit, joiden elämä on muuttunut uskonnon myötä. Sen lisäksi myös uskonnon parissa työskentelevien haastattelut ovat yleensä hyvin suosittuja. Pääsiäisen aikaan Radio Dei keskittyy pääsiäiseen ja sen ajan tapahtumiin uskonnon näkökulmasta. Sunnuntaisin kuultava Virsivartti keskittyy ajankohtaisiin virsiin, jotka liittyvät vahvasti myös pääsiäiseen ja Jeesuksen ylösnousemukseen.

Myös Yle Radio 1 on erikoistunut uskonnollisiin ohjelmiin. Sen radio-ohjelmissa keskitytään enemmän puheeseen kuin musiikkiin, mutta väliin mahtuu toki musiikkiakin. Yle Radio 1 ei ole täysin uskonnollinen radiokanava, vaan siellä on haastatteluja muiltakin aihealueilta. Se tunnetaan kuitenkin uskonnollisuuteen panostavana radiokanavana. Pääsiäisen aikaan Yle Radio 1 tarjoaa monenlaisia näkökulmia siihen, kuinka ja miksi pääsiäistä vietetään. Sen lisäksi radiokanavalla pääsee kuulemaan niin uskonnollista, pääsiäiseen sopivaa musiikkia kuin nauttimaan hyvästä puheohjelmasta ja haastatteluista. Myös pääsiäisen tarinaa ja historiaa käydään läpi. Yle Radio 1 on siis rauhoittava ja rentouttava seuralainen pääsiäisen viettoon.

Suomesta löytyy myös ei-kaupallisia uskonnollisia radiokanavia. Ei-kaupallinen radiokanava on siis sellainen, jolla ei lähetetä mainoksia. Radio Patmos on tällaisista radiokanavista tunnetuin. Sen omistaa Patmos Lähetyssäätiö. Radio Patmosta voi kuunnella netissä ja sen lisäksi sillä on pitkäaikaisia ja lyhytaikaisia toimilupia, joten se kuuluu myös joissakin kunnissa suoraan radiosta. Kanavan anti koostuu kokonaan hengellisistä ohjelmista ja musiikista. Kanavalla on haastatteluja ja raamattuopetusta. Sen lisäksi myös Israel ja lähetystyö ovat tärkeitä aiheita Radio Patmokselle, joten näihin aiheisiin perehdytään myös Padio Patmoksen pääsiäisohjelmissa. Myös virsien veisaaminen sopii hyvin pääsiäiseen ja sitä Radio Patmoksen kanssa saakin tehdä.

bard